tisdag 29 januari 2013

Gratäng a la oss

Victors Fiskgratäng

Fiskgratängen innehåller fyra moment men är för den delen ej svårt, bara mycket godare än färdigköpt (såvida den inte är köpt här!). God förnöjelse :)

1. Pommes Duchesse.
    (½ kg kokt, skalad Potatis, 3 äggulor & ca 50 g matolja.)
    Mosa potatisen med en potatisstomp eller liknande och finfördela den sedan i en potatispress. Blanda i             äggulorna och matoljan. Tillräckligt med olja för att den skall bli smidig i konsistensen så fega inte. Lägg i en spritspåse.

2.  Vitvinssås
     (½ fänkål, 1 gul lök, ½ rotselleri, 4 dl vitt vin, 4 dl fiskfond, ca 2 dl grädde, 2 msk vinäger)
     Fräs rotsakerna i olja men ej så de får färg. Tillsätt vitt vin & vinäger och låt småkoka tills hälften reducerats bort. Till sätt sedan fiskfonden (som självfallet är gjord från grunden!) och låt reducera ned en smula. Sila bort rotsakerna och tillsätt grädden. Låt puttra lite till och red ifall den känns lite lös.

3.  Fisken!
   (Välj en fin bit fiskfilé av den sort som är i säsong samt passar ditt tycke)
Koka fisken i en separat kastrull tills den är lätt pocherad. Lyft och låt rinna av.

4.  Kombinera!
     (Riven hårdost, Champinjoner, Ärtor & Dill)
     Smörj en form och spritsa Pommes Duchessen fint (eller ofint) längs kanterna. Placera fisken i mitten tillsammans med lätt frästa champinjoner och häll över vitvinssåsen. Strö över den rivna osten och placera den mitt i ugnen (180 grader). Låt baka under tio-femton minuter och koka lite ärtor under tiden. Njut gärna av en skvätt vin. Tag ut när den är gyllene och underbar. Sila ärtorna och häll över gratängen. Riv dill, lite busigt, och placera ovan.

Se där! Bloggens första recept...i en lång rad av kommande dylika. Vi kommer att lägga upp allt från klassiker som Walevska till experimentella desserter och allmänna fisktips.
Väl bekomna önskar vi på Malmö Fisk 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej och hå, fisk och sås! Lämna en kommentar här hos oss så blir vi lyckliga som små fiskegrabbar i en fiskbutik!