fredag 20 april 2012

Den engelska klassikern fish and chips

Fish and chips. Snacka om engelsk klassiker alltså. Vi har den, vi serverar den och vi gör den på vårt eget speciella sätt med handskuren torsk. Fish and chips finns på vår meny, så det kan du alltid beställa hos oss.

Vill du göra fish and chips hemma istället, så kommer vårt recept här. Receptet publicerades i Sydsvenskan den 14:e april 2012.

Fish and chips, här serverad med chiliaioli.

FISH AND CHIPS

Receptet är för 4 personer.

800 g torsk
4 bakpotatisar eller motsvarande mängd mjölig potatis
Salt

Till frityrsmeten
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 msk maizena
3 dl öl
Citronsaft
Vitpeppar
Salt
Neutral olja till friteringen

Till ärtmoset
8 dl frysta gröna ärtor, tinade
1 dl olivolja
Salt

Till serveringen
Malt- eller vitvinsvinäger
Citronklyftor
Dill


GÖR SÅ HÄR:
  1. Skala och dela potatisen i ganska tjocka stavar. Låt dem helst stå i en bunke med vatten i kylen över natten, skölj dem annars noga så att stärkelsen försvinner.
  2. Vispa samman mjöl, maizena, bakpulver och öl i en vid skål. Smaka av med citronsaft, salt och peppar och låt smeten svälla i 20 minuter.
  3. Mixa under tiden ärtorna, håll på oljan och mixa till en puré, smaka av med salt.
  4. Salta fisken lätt på alla sidor. Är fisken lös i hullet så gnid in den med rejält med salt, utanpå och inuti. Låt den ligga i fem minuter och torka sedan bort överflödigt salt med hushållspapper.
  5. Hetta upp frityrolja till knappt 180 grader, börja med att fritera potatisen i några minuter tills den är mjuk inuti och har en ljust gyllenbrun färg, ta då upp den. Låt den vila och doppa fisken i frityrsmet så att det täcker ordentligt. Fritera fisken i omkring fyra minuter, stick lite i köttet för att kolla så att den är klar.
  6. Lägg i potatisen igen och fritera den frasig någon minut.
Lägg upp fisken ovanpå potatisstavarna på tallrikar, häll över en skvätt vinäger och lägg ärtpurén bredvid. Pynta med citronskivor och lite dill. Eller varför inte vira in allting i tidningspapper och känna den engelska atmosfären vina genom köket? Oavsett, servera genast.

Ps. Vi använder stjärtbitarna från torsken, delade i filéer längs med ryggbenet. Skinnet får vara kvar för bättre stadga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej och hå, fisk och sås! Lämna en kommentar här hos oss så blir vi lyckliga som små fiskegrabbar i en fiskbutik!