Vill du göra fish and chips hemma istället, så kommer vårt recept här. Receptet publicerades i Sydsvenskan den 14:e april 2012.
![]() |
Fish and chips, här serverad med chiliaioli. |
FISH AND CHIPS
Receptet är för 4 personer.
800 g torsk
4 bakpotatisar eller motsvarande mängd mjölig potatis
Salt
Till frityrsmeten
Till frityrsmeten
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 msk maizena3 dl öl
Citronsaft
Vitpeppar
Salt
Neutral olja till friteringen
Till ärtmoset
8 dl frysta gröna ärtor, tinade
1 dl olivolja
Salt
Till serveringen
Malt- eller vitvinsvinäger
Citronklyftor
Dill
GÖR SÅ HÄR:
- Skala och dela potatisen i ganska tjocka stavar. Låt dem helst stå i en bunke med vatten i kylen över natten, skölj dem annars noga så att stärkelsen försvinner.
- Vispa samman mjöl, maizena, bakpulver och öl i en vid skål. Smaka av med citronsaft, salt och peppar och låt smeten svälla i 20 minuter.
- Mixa under tiden ärtorna, håll på oljan och mixa till en puré, smaka av med salt.
- Salta fisken lätt på alla sidor. Är fisken lös i hullet så gnid in den med rejält med salt, utanpå och inuti. Låt den ligga i fem minuter och torka sedan bort överflödigt salt med hushållspapper.
- Hetta upp frityrolja till knappt 180 grader, börja med att fritera potatisen i några minuter tills den är mjuk inuti och har en ljust gyllenbrun färg, ta då upp den. Låt den vila och doppa fisken i frityrsmet så att det täcker ordentligt. Fritera fisken i omkring fyra minuter, stick lite i köttet för att kolla så att den är klar.
- Lägg i potatisen igen och fritera den frasig någon minut.
Ps. Vi använder stjärtbitarna från torsken, delade i filéer längs med ryggbenet. Skinnet får vara kvar för bättre stadga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Hej och hå, fisk och sås! Lämna en kommentar här hos oss så blir vi lyckliga som små fiskegrabbar i en fiskbutik!